tapenáda
8.8.2018
Kategorie: Delikatesy, Inspirace, Nezařazené

Tapenáda: Není nad francouzský originál, nebo je to jinak?

Také na cestách po cizích zemích rádi ochutnáváte typické místní pokrmy? Potom jste jistě při některém prázdninovém putování po Jadranu či Francouzské riviéře neodolali místní lahodné pomazánce z oliv namazané na křupavé čerstvé bagetě.

Pokyvujete souhlasně hlavou? Potom je víc než jisté, že se tenkrát vaše chuťové pohárky střetly s tapenádou, tradiční středomořskou delikatesou s tak trochu cizokrajným názvem.

Co je tapenáda?

tapenádaTapenáda má kořeny ve francouzské kuchyni, zejména v té jihofrancouzské, odkud se postupně rozšířila po celém Středomoří. Její poetický název vznikl zcela prozaicky z provensálského výrazu tapenas –  česky řečeno kapary. Ty totiž byly nedílnou součástí každé tapenády.

Konzistence tapenády je podobná pastě či pomazánce. Základem směsi jsou rozmixované nebo rozmělněné olivy bez pecek, kapary, ančovičky a olivový olej. Libovolně se pak do pasty může přidat česnek, černý pepř, provensálské koření, bazalka, piniové oříšky, citronová šťáva i chilli papričky.

Tušili jste, že za předchůdce pravé tapenády se považuje historicky dochovaný recept na kaši z oliv, celerové nati a routy vonné?

Ne, není divu. Ona samotná představa nějaké podivné olivové kaše ani příliš lákavá není. Avšak nic není neměnné, vše plyne, a tak i tapenáda postupně vyrostla z neobratného batolete do dospělé podoby současné lahodné delikatesy. První novodobá tapenáda vůbec byla připravena údajně okolo roku 1880 v restauraci v Marseille.

Černá, zelená i rajčatová?

tapenádaZákladem klasické tapenády jsou olivy. Černé i zelené.

Tapenade noirečerná tapenáda – se vyrábí z černých oliv. Čím jsou olivy kvalitnější a vyzrálejší, tím je výsledná tapenáda chutnější.

Tapenade verte – zelená tapenáda – je tvořena pro změnu z oliv zelených.

Existuje ale také červená varianta tapenády, tapenáda rajčatová, jejímž základem jsou místo oliv vyzrálá sušená rajčata.

Jedno je jisté, dobré jsou všechny.

Jak a s čím nejlépe tapenádu konzumovat?

tapenádaTapenáda se podává zastudena a nejčastěji ji uvidíte naservírovanou jako předkrm na křupavém kousku pečiva (bagetě či toastu). Samozřejmě k této lahůdce nikdy nesmí chybět ani dobré růžové nebo bílé víno na zapití. Jak jinak, jsme přeci ve Středomoří.

Využití tapenády je však v kuchyni mnohem širší. Dochucení těstovin, salátů i slaných koláčů, dip k tvrdým sýrům, zelenině nebo vajíčkům natvrdo, zde všude tapenáda zafunguje jako výborné zpestření. A klidně ji vyzkoušejte přimíchat třeba jako méně tradiční ingredienci do nádivky kuřete nebo ryb.

Pro originální tapenádu jedině do Francie?

Ano, to je nepochybně ta nejlepší volba. Zvláště pokud si tapenádu chcete vychutnat společně s geniem loci v chladivém stínu Provensálských Alp s dechberoucím výhledem na fascinující vrchol Mont Ventoux.

Ale dobrá zpráva je, že se nutně nemusíte trmácet přes 1000 km daleko, abyste si mohli dopřát francouzský originál. Na českém trhu už jsou původní produkty z mateřské země k dostání bez potíží.

Plantes et Parfums de ProvenceMy jsme pro vás vyzkoušeli skvělou tapenádu z dílny tradiční provensálské značky Plantes et Parfmus de Provence.

Firma fungující už od roku 1983 je proslulá nejen ruční výrobou parfémů, vůní a éterických olejů z místních rostlin, ale také produkcí řady kvalitních potravin. Od marmelád počínaje, přes sirupy a pesta, až k produktům z oliv, jako jsou právě tapenády.

Hlavním důraz klade Plantes et Parfums na respekt k přírodě v rámci celého procesu výroby, na nekompromisní kvalitu prvotních surovin a také dodržování tradičních postupů.

Potěšte své gurmánské kamarády delikátním dárkem

Máte ve svém okolí opravdu náročného gurmána, který si potrpí na kvalitní speciality a má rád olivy?

tapenáda sadaUdělejte mu radost rovnou s celou dárkovou sadou, která obsahuje tapenádu z černých i zelených oliv plus tardinádu se zelených oliv s bazalkou. Vše ve výborné kvalitě Plantes et Parfums navíc krásně zabaleno v dekorativní krabičce. S tímto luxusním dárkem s nejlepších francouzských surovin prostě nemůžete šlápnout vedle.

A co taková tapenáda „made in domácí kuchyně“?

tapenáda receptNení problém. Pokud nové věci nejen rádi ochutnáváte, ale také je zkoušíte i sami připravovat, rovnou popusťte uzdu vaší kulinářské kreativitě, udělejte si místo na kuchyňské lince a vytvořte si tu nejlepší francouzskou tapenádu během pár minut přímo ve vašem domácím mixéru.

Našli jsme pro vás jeden tradiční a jednoduchý recept na domácí provensálskou tapenádu.

Na výrobu budete potřebovat:

  • 20 vypeckovaných oliv (černé nebo zelené, dle vaší chuti)
  • 1 polévková lžíce nasekaných kaparů
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 3 lžičky olivového oleje
  • ½ lžičky sardelové pasty
  • 1 stroužek česneku
  • čerstvě mletý pepř
  • klasický nebo tyčový mixér, případně hmoždíř

Postup přípravy:

Všechny suroviny rozmixujeme na jemnou hmotu, případně rozdrtíme ručně v hmoždíři. Tapenáda má mít spíše hustší konzistenci, takže s olivovým olejem opatrně.  Raději ho přidejte ze začátku méně. Vzniklou měs dáme do skleničky a uchováváme v lednici. Pokud chcete, aby vám tapenáda vydržela déle, můžete ji nechat pár minut sterilizovat v horké vodě.

Vzhledem k tomu, že tapenáda je ale vysoce návyková, je velmi pravděpodobné, že ji slupnete tak rychle, že žádná sterilizace nebude potřeba. Dobrou chuť:-).

Tak co, zkusíte si vyrobit vlastní tapenádu, nebo dáte přednost francouzské tradici v hotovém provedení?

 

 

Zdroj:

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *