historie černých čajů
20.9.2018
Kategorie: Čaje, Nezařazené

Proč pijeme černý čaj?

Když lidé západní kultury mluví o čajích, často mluví hlavně o černém čaji. Ledový čaj, odpolední čaj, sladký čaj – všechny tyto druhy čaje jsou většinou vyrobeny z černého čaje. Dokonce i oblíbené ranní čaje Earl Grey jsou vyrobeny z čajových lístků černého čaje.

Naproti tomu ve východní kultuře kam patří např. Čína a Japonsko je podstatně oblíbenější zelený čaj. Takže jaký je rozdíl mezi černým a zeleným čajem? A jak se stal černý čaj v západní kultuře tak populární?

Odkud pochází černý čaj

Čaj podle všeho pochází z Číny. Ve východní kultuře je oblíbený zejména jemný čerstvý zelený čaj, který svou roli hraje i ve známém čajovém rituálu. Obliba čaje brzo přerostla hranice Číny a po zpracování se začal vyvážet do sousedních zemí, a nakonec i přes oceán.

černý čaj historieZároveň se zjistilo, že černý čaj, který prochází procesem fermentace – oxidace si zachovává svou svěžest a chuť mnohem déle než zelený čaj. Právě díky dlouhým cestám hrála tato vlastnost rozhodující roli u vývozu černého čaje.

V nejranějších dobách hraničního obchodu mezi Čínou, Tibetem a jinými sousedními zeměmi se fermentovaný, sušený a lisovaný čaj ve tvaru cihel používal dokonce jako měna. V dnešní době je většina černých čajů dovážena právě z Číny.

Do Evropy se čaj dostal nejdříve do Holandska v roce 1610. Poté se objevil v roce 1658 v Anglii a z ní se dostal do amerických kolonií. Poptávka po čaji zaznamenala obrovský skok v roce 1700, kdy Anglie rozšířila dovoz cukru z karibských kolonií.

Do roku 1800 Angličané každoročně spotřebovali 2,5 libry čaje a 17 kg cukru na jednoho obyvatele. Dle některých názorů za to mohl narůstající trend přidávání cukru do čaje, což vyvolalo poptávku po dovozu silnějšího černého čaje na úrok jemnějšího zeleného.

Další výrazný skok v produkci černého čaje přišel v roce 1800, kdy byla objevena nová odrůda čajovníku v oblasti Assam v Indii. Nedlouho poté, v roce 1835, začala anglická výsadba čajových zahrad v indickém regionu Darjeeling nedaleko Nepálu. Díky tomu, že Indie byla v té době britskou kolonií, staly se různé druhy černých čajů  oblíbeným vývozním artiklem směřujícím do Anglie.

Typy černých čajů

Černý čaj se pěstuje a zpracovává po celém světě v různých geografických a klimatických podmínkách. Mezi tři největší výrobce dnes patří Indie, Srí Lanka a Afrika. Ve skutečnosti asi polovina světové produkce čaje pochází z Indie.

Některé z nejpopulárnějších typů černých čajů pochází z následujících lokalit:

pití černého čajeAssam

Indický region Assam je největším regionem na světě, kde se vyrábí čaj. Deštivé tropické podnebí produkuje čaj známý svou silnou a sladkou chutí, která je ideální k mléku a cukru.

Darjeeling

Jemnější, čedičově černý čaj Darjeeling se pěstuje v menším hornatém regionu v Indii, kde se průběhu sezóny může měnit klima. Darjeeling je často používán jako základ pro populární indický kořeněný nápoj Chai.

Na přípravu nápoje Chai se můžete podívat níže:

Cejlon

Většina ekonomiky Srí Lanky závisí na více než půl milionu akrů čajových zahrad, které se nachází v různých klimatických pásmech. Od chladných hornatých oblastí po vlhké a tropické. Většinu vývozu ze Srí Lanky tvoří černý čaj známý jako Ceylon.

Chuť tohoto čaje se může lišit v závislosti na tom, kde lístky vyrostly. Obecně je známý silnou a ostrou chutí s nádechem koření. Však se na Srí Lance pěstuje také skořice.

Keňský

I když Keňa se k pěstování čaje dostala až počátkem roku 1900, velmi rychle se učila a nyní vede tento typ průmyslu v Africe. Vyrábí a vyváží se převážně černý čaj. Keňský čaj je známý svou plnou a příjemnou chutí.

Jaký je obsah kofeinu v černém čaji?

černý čaj a kofeinPři porovnání kávy, černého čaje a zeleného čaje má káva obvykle nejvyšší obsah kofeinu na šálek. Pak následuje černý čaj a nakonec zelený. Ovšem jako každý nápoj vyráběný z rostliny s obsahem kofeinu, existuje spousta faktorů, které mají vliv na množství kofeinu v šálku černého čaje.

Do hry vstupuje místo, kde byl čaj vypěstován, i způsob zpracování. Obecně je obsah kofeinu na šálek nápoje udáván takto:

Průměrný obsah kofeinu

  • Zelený čaj 24 až 40 mg
  • Černý čaj 14 až 61 mg
  • Vařená káva 95 až 200 mg

Příprava lahodného černého čaje

Pokud si chcete připravit opravdu perfektní šálek černého čaje v ideálním případě by vám měl prodejce čajů dát konkrétní pokyny specifické pro čaj, který jste zakoupili. Existuje mnoho typů černých čajů a k nim různé ideální teploty varu.

Níže je však několik obecných tipů pro přípravu:

  • Používejte čerstvou, čistou, filtrovanou studenou vodu. Nejlepší je pramenitá voda.
  • Černé čaje se obvykle zalévají vodou o vyšší teplotě a louhují se déle, než je tomu u zelených čajů. Obecně platí, že voda na černý čaj by měla být horká mezi 93–100 stupni Celsia a ideální doba louhování je cca 3 až 5 minut.
  • Pokud nemáte varnou konvici s regulátorem teploty, nezapomeňte, že teplota varu je závislá také na nadmořské výšce, kde čaj připravujeme.
  • Pokud máte k černému čaji konkrétní pokyny pro přípravu použijte je. Ovšem u sypaného černého čaje můžete vycházet z toho, že na šálek čaje se dávají cca 2 gramy čaje.
  • Nepřehánějte to s louhováním. Čím déle se čaj louhuje, tím bude víc hořký.
  • Většina kvalitních černých čajů se dá použít i pro několik příprav.
Štítky:
Zádný komentář

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *