příprava čaje
29.6.2019
Kategorie: Čaje, Nezařazené, Zdraví

Osvěžující čaje, se kterými v létě zaženete žízeň

V horkých dnech si naše tělo samo říká o vyšší přísun tekutin. Co když už jsme ale obyčejné vody, minerálek i všech ovocných džusů naprosto přepití? Zkuste to s čajem! Ten je totiž ideální volbou nejen k  prohřátí prokřehlého těla v zimě, ale v parném létě nás dokáže vlažný čaj osvěžit paradoxně efektivněji než ledově vychlazená limonáda.

To, že teplé, respektive vlažné, nápoje jsou pro tělo v horkém počasí šetrnější než ty ledové, je už nějakou dobu známý fakt. Proč je právě popíjení vlažného čaje v tropických letních dnech vhodnější než cokoli jiného, si můžete přečíst v našem starším článku.

Jaké čaje si v létě můžeme dopřát?

Zde víceméně záleží na vaší chuti a preferencích. Opatrnější buďte jen s čaji černými a zelenými, protože do určité míry dehydrují organismus podobně jako káva. Dobrou alternativou jsou čaje ovocné, bylinné nebo rooibos, který je bez kofeinu.

Obecně je lepší připravit si čaj sypaný, který je zpravidla kvalitnější než čaje porcované (sáčkové). Ale pokud vsadíte na dobrou značku, dají se pořídit i sáčkové čaje, které jsou velmi dobré a kvalitní. Pokud můžete, čaj ničím nepřislazujte a pijte jej čerstvý. V létě vlažný nebo i vychlazený.

domácí ledový čaj

Černé a zelené čaje

Silný černý a zelený čaj obsahují tein, který vás nastartuje podobně jako kofein. Najdeme v nich ale také i další látky, které odvádějí vodu z těla. Takže tyto čaje ano, ale s mírou.

V horkých dnech je také lepší vzdát se silných čajových výluhů a připravovat černý či zelený čaj ve slabší verzi. Určitě si z čaje nedělejte náhražku vody, černý ani zelený čaj by tak ve vašem pitném režimu rozhodně neměly převládat. Co vás ale v parném dni zaručeně osvěží je vlažný černý čaj s citronem a troškou medu. Můžete si připravit i variantu na ledový čaj a doplnit sklenici pár kostkami ledu.

Zelené čaje mají ochlazovací efekt. Proto jsou na teplé dny jako dělané. Potěší nás i velkým obsahem antioxidantů, vitaminů a minerálních látek.

Na celodenní popíjení vyzkoušejte např. japonský čaj Sencha, který vyniká jemnou chutí a připravený v konvici vám vydrží, aniž by zhořknul. Sencha je také skvělá i pro přípravu ledového čaje viz níže. Ale opět platí, že pokud se hodně potíme a potřebujeme hodně pít, je vhodné zelený čaj kombinovat i s dalšími nápoji.

Rooibos

Rooibos se nevyrábí z lístků čajovníku, ale z vcelku nenápadného jihoafrického keře čajovce kapského. Je perfektní volbou pro všechny, kdo chtějí čistý čaj bez kofeinu (teinu), zato nadupaný minerálními látkami a vitaminy. Můžete ho vypít kolik chcete a je vhodnou alternativou i pro těhotné.

Rooibos má výhodu, že chutná teplý i studený. Díky své přirozené nasládlé chuti si navíc čaj rooibos nemusí přislazovat ani ti největší milovníci cukru. V létě je nejlepší pít ho vlažný nebo zchlazený s kostkami ledu.

Bylinné čaje

Po bylinkových čajích sáhneme zpravidla až v případě, kdy řešíme nějaký zdravotní neduh. Některé druhy bylin jsou však přímo dělané i pro letní osvěžení. K oblíbeným letním bylinám patří máta, meduňka či levandule.

Máta

Klasikou nad klasikami je mátový čaj. V létě mátu užijeme nejvíc v domácích limonádách a koktejlech. Jedničkou číslo jedna připravené z máty je jednoznačně mojito.

Ovšem máta úžasné ochlazovací schopnosti, proto vlažný mátový čaj pijí snad všechny pouštní národy. Navíc popíjení mátového čaje dokáže uklidnit i rozbouřený žaludek nebo zmírnit bolest hlavy. Výhodou této odolné byliny je hlavně fakt, že ji můžete pěstovat klidně i doma v květináči za oknem nebo v truhlíku na balkóně. Tím pádem si její osvěžení můžete dopřát kdykoli.

Meduňka

Podobně oblíbenou jako máta je u nás také meduňka. Meduňkový čaj je spojen s chvílemi pohody. A rozhodně nesmí chybět v kuchyni všech nespavců. Ale uvařit si ho můžete i jen tak, když se chcete uvolnit, relaxovat, vypnout. Také meduňku můžete pěstovat v truhlíku nebo květináči.

Levandule

Levandulový čaj u nás zas tolik obvyklý není. Přesto, pokud máte vůni levandule rádi a máte zároveň možnost se k čerstvé nebo sušené levanduli dostat, určitě jej vyzkoušejte. Levandule má podobně uklidňující účinky jako meduňka. Čaj připravíte jako jakýkoli jiný tak, že 2 lžičky květů zalijete horkou vodou a necháte asi 8 minut louhovat.

Květy růže šípkové

Keře šípkové růže kvetou na konci května a v první polovině června snad všude. Nemusíte ale čekat, až se z nich na podzim urodí krásné červené šípky, ale čaj si můžete připravit rovnou z květů. Nejenže vás osvěží, ale prý pomáhá i při hubnutí a spalování tuků. Stačí zalít lžičku okvětních plátků vroucí vodou a nechte vylouhovat asi 5 minut.

levandulový čaj

Ledový čaj

Když máme na mysli ledový čaj, tak rozhodně ne ten, co na vás čeká v plastové lahvi v regálu supermarketu. I když vás láká pěknou bronzovou nebo nazlátlou barvičkou, nenechte se zmást. Tyhle nápoje sice nějaký výtažek z čaje obsahují, ale také jsou často plné cukru, sladidel a různých chemických látek, které pak musí naše tělo zpracovat.

Jak na domácí ledový čaj?

Zdravý a dobrý ledový čaj si snadno připravíte i doma. Na internetu většinou najdete dvě varianty receptu. Přinášíme proto oba návody.

1) Ledový čaj připravený z teplého čajeledový čaj recept

Ta jednodušší a rychlejší je příprava ledového čaje z klasicky uvařeného čaje.

Připravíte si svůj oblíbený čaj (nejvhodnější jsou ovocné a rooibos, ale může být i zelený, černý – záleží na vás). Jakmile jej vylouhujete, nečekejte, až úplně vychladne, ale rovnou do něj přidejte kostky ledu.

Toto prudké zchlazení ledem zajistí, že nedojde ke znehodnocení čaje, které by mohlo nastat při dlouhém chládnutí. Do vychlazeného nápoje můžete přidat plátky citronu či pomeranče, mátu nebo meduňku. Pokud máte rádi sladký čaj, můžete si ještě přisladit medem nebo třtinovým cukrem.

2) Ledový čaj připravený louhováním ve studené vodě

Tento postup sice vyžaduje více času a trpělivosti, ovšem výsledek bude stát za to. Lepší je zvolit kvalitní sypaný čaj, ale v nouzi můžete sáhnout i po porcovaném.

K louhování za studena se hodí hlavně lístky zeleného čaje. Černé čaje a ovocné čajové směsi můžete použít také, ale ty už budou potřebovat oproti zelenému čaji až dvojnásobný čas, než se vylouhují.

Jak na to? Do konvice nebo sklenice se studenou vodou nasypte vybraný čaj. Optimální poměr je cca 7 lžiček sypaného čaje na 1 litr vody (nebo 7 čajových sáčků). Dejte do lednice a zde nechte louhovat několik hodin. Doporučuje se až 8 hodin. Klidně si tedy večer můžete směs připravit a přes noc nechat louhovat. Ráno budete mít čaj připravený ke konzumaci.

Hotový ledový čaj se dá (stejně jako předchozí varianta) dosladit cukrem, dochutit plátkem citronu nebo přidat led.

Jaké máte zkušenosti s pitím čaje v létě? Vyzkoušeli jste už připravit domácí ledový čaj? Podělte se s námi a našimi čtenáři o váš tajný recept!:-)

sypaný čaj

 

Zdroj obrázků: Fotobanka Pixabay

 

 

 

 

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *