příprava sypaného čaje
31.10.2019
Kategorie: Čaje, Inspirace

Jak správně připravit jednotlivé druhy čajů

Rádi si vychutnáte šálek dobrého čaje a záleží vám na tom, abyste si nějakou nevědomou chybou nepokazili jeho výslednou chuť i celkový požitek z čajové chvilky? Potom je dobré držet se několika zásadních rad při jeho přípravě podle toho, o jaký druh čaje se jedná.

Nepodcenit přípravu

Z čajových lístků se totiž uvolní to nejlepší aroma v případě, pokud dodržíme správný postup. Důležitou roli hraje

  • druh čaje,
  • množství čaje,
  • teplota vody,
  • stupeň tvrdosti vody a
  • doba louhování.

Je dobré mít vždy na paměti, že každý druh čaje vyžaduje trochu jiné podmínky.

druhy čajů

Například silnější černé čaje typu assam nebo cejlon snesou i tvrdší vodu, aniž by přitom výrazně utrpěla kvalita výsledného nápoje. Naopak jemnější a citlivější čaje, jako např. darjeeling z jarní sklizně (first flush), mají raději měkkou vodu.

Pokud jsme na zalití čaje použili příliš tvrdou vodu, poznáme to vcelku rychle podle toho, že se na hladině čaje i na stěnách šálku vytvoří jakýsi lesknoucí, na pohled mastný film. Odborníci na čaj tomuto „olejovému“ povlaku říkají „tea scum“ (čajová pěna či povlak).

Větší „věda“ je vždy s přípravou čaje sypaného nežli toho předpřipraveného v krabičce. Zvolíte-li kvalitní porcovaný čaj v pytlíčcích, příprava bude pohodlnější a odpadá vám starost se sítkem a jeho následným čištěním.

Opravdoví čajoví milovníci ale zpravidla dají přednost čaji sypanému, protože chtějí vědět a hlavně vidět, co pijí.

černý čaj porcovaný

Kvalitní čaje dnes najdeme i mezi těmi porcovanými v sáčcích

Černý čaj

Stručná charakteristika

Černý čaj se vyrábí z lístků čajovníku čínského, které prošly fermentací, díky níž čaj získal svou charakteristickou tmavou červenou barvu, která přechází do temně hnědé. Běžný smrtelník mezi druhy černých čajů příliš nerozlišuje a za černé čaje vesměs považuje všechny čaje, které jsou po vylouhování tmavé.

Hlavu nám ovšem může zamotat fakt, že na světě existuje rovněž čaj červený, který ale botanicky i způsobem zpracování spadá do čajů černých.

Pod tímto názvem „červený čaj“ znají černé zejména v Číně a za „pravý“ černý čaj považují Číňané pouze čaj Pu-Erh, který mimochodem dostal název podle čínské provincie, ve které se pěstuje. Má o něco tmavší barvu než ostatní běžné černé (z pohledu Číňanů tedy červené) čaje.

Příprava černého čaje se zdá být jednodušší, než je tomu u čaje zeleného. Nemusíte tolik řešit teplotu ani stupeň tvrdosti vody, kterou černý čaj zaléváte.

příprava černého čajeJaké nádobí se vám bude hodit

K přípravě sypaného černého čaje vám pro začátek zcela postačí kvalitní nádoba, například větší konvice nebo hrnek. Ideálně pokud nádoba bude vyrobena ze skla nebo porcelánu, protože na tomto materiálu neulpívá původní aroma.

Můžete použít i konvici s integrovaným sítkem nebo sítko samostatné. Oblíbené pro přípravu čaje jsou různá čajová „vajíčka“, ale pokud připravujete větší množství čaje, může se se stát, že v nádobce bude při louhování čaj příliš napěchován.

Lístky sypaného čaje totiž mají rády svobodu,proto se je nebojte louhovat v konvičce jen tak volně. Uvolní se z nich tak lépe pravé aroma a chuť. Lístky čaje po vylouhování klesnou ke dnu, takže následně lze čaj rovnou slít, aniž bychom potřebovali sítko.

Zaléváte-li porcovaný čaj, nemusíte si lámat hlavu se sítkem.

Dávkování čaje

Doporučené dávkování a doba louhování jsou zpravidla uvedeny výrobcem. Záleží na druhu čaje. Často a obecně se doporučuje jedna zarovnaná čajová lžička na jeden šálek. Záleží na vašich preferencích. Čím větší množství čaje na šálek, tím silnější výluh získáte.

Voda

Na černý čaj je podobně jako na zelený čaj nejlepší použít čerstvou měkkou vodu, která lístkům pomůže uvolnit jejich aroma. Černý čaj vždy zaléváme buď vařící vodou, nebo vodou o teplotě mezi 95–100°C.

Jak dlouho louhovat

Obecně pro všechny typy čajů platí následující: Čím menší části lístků jsou, tím menší množství se dávkuje a kratší dobu louhuje.

U černých sypaných čajů je doporučena doba louhování  3–5 minut. Během prvních tří minut se do výluhu uvolňuje hlavně tein, který má povzbuzující účinky. Při delším louhování (nad 5 minut) se už z lístků naopak uvolňují třísloviny, které účinky teinu snižují a čaj působí spíše uklidňujícím způsobem. Delším louhováním čaj získá více nahořklou chuť a tmavší barvu.

Louhujte pokud možno v přikryté nádobě, aby v čaji zůstaly zachovány veškeré prospěšné látky.

Zelený čaj

Stručná charakteristika

Zelený čaj má botanicky stejný původ jako černý čaj, ale na rozdíl od něj neprochází lístky čajovníku při zpracování procesem fermentace. Proto si lístky zeleného čaje zachovávají nejen většinu antioxidantů, vitamínů a minerálů, ale také charakteristickou zelenou barvu.

Sypaný zelený čaj lze obecně připravit různými způsoby, hlavní je ohlídat si teplotu vody, kterou čaj zaléváte a dobu louhování.

zelený čaj příprava

Jaké nádobí se vám bude hodit

Pokud nehodláte provádět čínský čajový obřad, bude vám pro začátek zcela postačovat větší skleněná či porcelánová konvice nebo velký hrnek. Je dobré použít nádobí z takového materiálu, na kterém vám nebude ulpívat původní aroma.

Podobně jako u černého čaje mají i lístky zeleného čaje rády svobodu, proto je ideální nechat je louhovat zcela volně. Uvolní se z nich tak lépe pravé aroma a chuť. Lístky čaje po vylouhování klesnou ke dnu, takže následně lze čaj rovnou slít, aniž bychom potřebovali sítko.

Vajíčka či zaklápěcí sítka na louhování sypaného čaje jsou velmi praktická, ale pokud do nich nasypete větší množství čaje (přepěchujete je), budou se lístky louhovat hůře.

Dávkování čaje

Doporučené dávkování a doba louhování jsou zpravidla uvedeny výrobcem. Záleží na druhu čaje. Často se doporučuje jedna zarovnaná čajová lžička na jeden šálek. Záleží však na vašich preferencích. Čím větší množství čaje na šálek, tím silnější výluh získáte.

Voda

Na zelený čaj je ,podobně jako na černý, nejlepší použít měkkou vodu, která lístkům pomůže uvolnit jejich aroma. Základním pravidlem je, že voda by měla vždy přejít varem. Následně ji necháte 3–5 minut odstát, aby zchladla na 60–80°, což je doporučená teplota pro zalití zeleného čaje.

Zelený čaj nikdy nezalévejte vařící vodou. Lístky byste spařili a znehodnotili. Výsledný nálev také může zhořknout.

Pokud byste naopak čaj zalili vodou příliš chladnou, získáte nevýrazný a mdlý výluh, protože vonné složky se z čaje neměly možnost dobře uvolnit.

Vodu, která už v konvici jednou vařila, znovu nikdy nepřevařujte. Použijte vždy čerstvou.

Jak dlouho louhovat

U zelených sypaných čajů je doporučena doba louhování  1–3 minuty.

Obecně pro všechny typy čajů platí následující: Čím menší části lístků jsou, tím menší množství se dávkuje a kratší dobu louhuje. Louhujte pokud možno v přikryté nádobě.

Dobu louhování zeleného čaje zbytečně nepřekračujte, protože z čaje se uvolní příliš mnoho tříslovin a čaj bude mít nahořklou chuť.

Z kvalitního zeleného sypaného čaje můžete připravit i opakovaný výluh. V takovém případě zvyšte teplotu vody a přiměřeně prodlužte dobu louhování.

zelený čaj

Roiboos

Stručná charakteristika

Rooibos je speciálním čajem – nečajem, neboť se nezískává z čajovníku čínského jako zelený či černý čaj, ale z jihoafrického keře čajovce kapského.

Tento čaj vhodný pro každého, protože na rozdíl od ostatních druhů čajů neobsahuje žádný kofein, zato je doslova nabitý minerály. Díky tomu si může rooibos uvařit každý, kdo se chce kofeinu z jakéhokoli důvodu vyhnout. Čaj uvařený z rooibosu chutná teplý i studený, proto je oblíbenou surovinou také pro přípravu čaje ledového, který v parném létě dokonale osvěží.

Navíc základní varianta přípravy čaje rooibos je v podstatě velmi prostá.

roiboos čaj

Jaké nádobí se vám bude hodit

K přípravě čaje rooibos vám pro začátek zcela postačí větší konvice nebo hrnek. Ideálně pokud nádoba bude vyrobena ze skla nebo porcelánu, protože na tomto materiálu neulpívá původní aroma. Můžete použít i konvici s integrovaným sítkem nebo sítko samostatné.

Dávkování čaje

Doporučené dávkování a doba louhování jsou zpravidla uvedeny výrobcem. Obecně se doporučuje jedna zarovnaná čajová lžička čaje rooibos na jeden šálek. Záleží na vašich preferencích. Čím větší množství čaje na šálek, tím silnější výluh získáte.

Voda

Čaj rooibos vždy zaléváme vařící vodou. A stejně jako u jiných čajů, i zde je nejlepší použít čerstvou měkkou vodu, která lístkům pomůže uvolnit jejich aroma.

Jak dlouho louhovat

U rooibos čajů je doporučena doba louhování  3–5 minut.

I když dobu louhování překročíte, nemusíte se bát, že vám čaj zhořkne (na rozdíl od čaje zeleného nebo černého). Doba louhování nemá na sílu čaje rooibos vliv. Delším louhováním čaj získává pouze více zemitou chuť a tmavší zabarvení.

Louhujte vždy pokud možno v přikryté nádobě, aby v čaji zůstaly zachovány veškeré látky a silice.

Náš tip:

Pokud chcete, aby vám čaj v konvici vydržel co nejdéle teplý, konvičku nejprve naplňte horkou vodou, aby se správně nahřála, a teprve poté si v ní zalejte čaj.

Vše o čaji pro čajomily

Zajímáte se o čaje, chcete se o nich dozvědět více a nebaví vás pročítat stovky článků na internetu? Zkuste to s chytrou knihou, ve které najdete vše potřebné pěkně pohromadě a přehledně uspořádané.

Vše o čaji pro čajomily - knihaMně osobně zaujala kniha Vše o čaji pro čajomily od Karla Valtera, která je perfektní jak pro všechny začínající čajomilce, kteří zatím mají mezi jednotlivými druhy čajů trochu zmatek, tak pro čaje znalejší, kterým v knihovničce zatím chybí přehledná a ucelená „čajová bible“.

Jedná se o výborně zpracované dílko, což dokazuje i fakt, že kniha existuje už v sedmi vydáních a pokaždé se po ní jen zapráší. V databázi knih ji čtenáři kvalitativně hodnotí na úctyhodných 90 %.

Co v knize najdete? Hlavně fundované informace o čajích od skutečného odborníka, který se v čajích vyzná. Viz popis nakladatele:

Toto dílko by vám mělo usnadnit orientaci ve světě čaje. Dočtete se, jak dobrý čaj vybrat, najít, koupit a jak jej dobře připravit. Najdete zde zvláště detailně popsané žádoucí a nežádoucí vlastnosti různých typů čajů, což by vám mělo usnadnit výběr čaje podle vaší chuti ze stále rostoucího a čím dál tím méně přehledného množství různých čajů na trhu.

Stejně jako předchozí, má i toto vydání pomoci vybrat dobrý čaj z nepřeberného množství nabídky na trhu, dobře jej uchovávat, připravit a konečně i s potěšením vypít. Čtenář zde najde téměř 300 barevných fotografií jednotlivých typických čajů a jejich srovnání v přehledném uspořádání.

Knihu můžete zakoupit v našem e-shopu TADY nebo přímo na naší prodejně Poznání v Olomouci.

Hezké počtení a dobrou chuť!

porcovaný čaj

Zdroj obrázků: Fotobanka Pixabay

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *