saláty ve sklenici
10.7.2018
Kategorie: Inspirace, Knižní novinky, Nezařazené

7 plus 1 tip pro přípravu salátu ve sklenici

Také patříte k těm, co se rádi stravují zdravě a klasickou svačinu ve formě bílého toastu nebo smažené chuťovky z fast foodu už raději vyměnili za tělu prospěšnější alternativu? A nemusí to být jen proto, že právě držíte dietu, ale prostě jen chcete vést zdravější životní styl?salát

Pokud si připravujete svoje jídlo raději doma a nejlépe z vlastních ověřených surovin, jistě jste už nejednou řešili také otázku, v čem si ten svůj krásně přichystaný oběd bez úhony přepravíte do kanceláře? Jenom ne zase v té nepřitažlivé plastové dóze? Protože všudypřítomného plastu už máte až po krk a jídlo vám z krabiček jednoduše přestalo chutnat?

Vyzkoušeli jste už jako náhradu plastového boxu použít třeba zavařovací sklenici?

Zavařovačka „to go“

Příprava salátů i jiných jídel ve sklenici je momentálně velký trend a pravděpodobně jste ho i zaznamenali. Nachystat si salát ve sklenici vás přesto zatím nenapadlo? Nebo si nejste jisti, jak na to?

Žádné strachy, příprava ve sklenici je naprosto jednoduchá, rychlá a hlavně velmi praktická záležitost. Skvělé je, že takto připravený pokrm si kdykoli a kamkoli pohodlně vezmete s sebou. Stačí vám k tomu naprosto obyčejná větší zavařovací sklenice se šroubovacím uzávěrem. A tu má doma většinou každý.

Rychlý zeleninový či ovocný salát ve sklenici

salát sklenice

Obzvláště v létě, kdy upřednostňujeme lehké salátové variace, se jich díky znovu objevenému kouzlu zavařovací sklenice nemusíme vzdávat ani i v hektickém pracovním dni.

Všichni to známe, salát je nejlepší, když je čerstvý a nestál v zálivce moc dlouho. V opačném případě nám po nějaké době zvadne, listy změknou a už to není ono.

Ale pokud si ho chytře navrstvíte právě do sklenice, můžete si ho klidně takto připravit už večer před prací. Ráno ho jen vyndáte z lednice a zdravý oběd je na světě. Salát vám ve sklenici vydrží čerstvý a konzumovat jej můžete buď rovnou ze skleničky, nebo si ho prostě vyklopíte na talíř.

Tajemství správného vrstvení

Do skleničky lze vrstvit suroviny naprosto dle vaší chuti a libosti. Kreativitě se meze nekladou. Můžete si připravit variaci zeleninovou, luštěninovou, masovou, ale také sladkou třeba s čerstvým ovocem, müssli, oříšky a jogurtem.

Jak docílit, aby byl salát stále chutný, jako právě čerstvě připravený?

vrstvení salátu ve sklenici1 ) Vybírejte si kvalitní a dle možností čerstvé a výživově hodnotné suroviny.

2) Dbejte na správné pořadí při skládání jednotlivých vrstev. Jenom tak máte jistotu, že vám ingredience zůstanou dlouho čerstvé/křupavé.

3) Pokud máte salát se zálivkou, dávejte si připravenou zálivku rovnou na dno sklenice. Pokud byste ji nalili do salátu až na závěr, dostane se do kontaktu i s měkkými listy zeleného salátu a nežádoucí měknutí je na světě.

4) Jako první vrstvu položte obilovny a pevné suroviny, jako jsou např. luštěniny, rýže, těstoviny, brambory, kuskus, pohanka, kukuřice apod.

Tyto suroviny zvládnou i promíchání se zálivkou, takže nevadí, že leží hned na ní. Vrstva zároveň udělá bariéru mezi dalšími vrstvami salátu a zálivkou.

5) Na pevnou první vrstvu si položte ostatní měkčí přísady, například okurky, rajčata, papriky, avokádo, ale také masu, rybu apod.

6) Jako poslední vrstvu zvolte nejnáchylnější suroviny, což jsou třeba listy polníčku, rukola, špenát atp. Teprve na úplný konec přidejte semínka, oříšky nebo křupavé müsli. Když je necháte až nahoře, budete mít jistotu, že vám od ostatních surovin nenavlhnou a nezměknou.

7) Jíme i očima, takže jednotlivé vrstvy můžete volit i tak, aby byl salát krásně barevný a mohli jste si jeho konzumaci náležitě vychutnat.

Knižní tip: Míchané saláty ve sklenici

míchané saláty ve skleniciPokud s přípravou salátů ve sklenici začínáte, určitě uvítáte nějaký ucelený návod s praktickými radami i konkrétními recepty. Spoustu jich najdete různě na internetu.

Pokud se ale zrovna nechcete zdržovat zdlouhavým surfováním v záplavě informací a hledáním toho správného návodu, pořiďte si klidně klasickou papírovou kuchařku.

Naši oblíbenou knihou jsou Míchané saláty ve sklenici od nakladatelství Anag, na jejichž webu můžete i detailněji nahlédnout na obsah knihy.

Výhodou téhle ucelené knihy receptů je, že ji můžete mít v kuchyni kdykoli po ruce a každý den z ní můžete vybrat třeba jiný recept. Možností je mnoho. Navíc se nemusíte omezovat pouze na saláty.

Příjemným překvapením této knihy je, že do ní autorka zařadila kromě salátů i recepty na jiné pokrmy. U každého receptu je pak podrobný popis a krásné fotografie. Můžeme vám zaručit, že už při prolistování knihy se vám začnou na tyto zdravé chuťovky sbíhat sliny.

Tak tedy dobrou chuť a krásné zdravé léto s míchanými saláty ve sklenici!

 

 

Zdroj: http://www.anag.cz/michane-salaty-ve-sklenici/pA93.5817/#

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *